sobota, 25 kwietnia 2009

Mufinki z karmelem i słonymi orzeszkami.


Miałam w lodowce słoiczek oryginalnego karmelu ,w szafce znalazłam solone orzeszki i zrobiłam mufinki z tymi właśnie dodatkami.Wyszły naprawdę dobre szczególnie te na ciepło jedzone :)
Autorka przepisu na mufinki jest Anna,dodatki mój pomysł.

2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia (czubate)
3/4 szklanki cukru (jezeli maja byc na slodko)-ja dalam tylko pol szkl.cukru
pol plaskiej lyzeczki soli (jak na slono, to wiecej)
wymieszac
Dodac 2 jajka, szklanke mleka, 100g stopionego masla (margaryny) i wklad wlasciwy (czyli to z czym je robisz: jablka z cynamonem, dowolne mrozone owoce, czekolada w kawalkach
bakalie, lub cebule podsmazona, szynke, der zolty w kosteczke, oliwki itd...co ci sie zywnie podoba)
wszystko szybciutko wymieszac (im szybciej tym lepiej)
Powkladac do natluszczonych foremek lub filizanek lub foremek do babeczek do 3/4 wysokosci i piec w 210 stopniach 15-30 minut az beda rumiane.

środa, 22 kwietnia 2009

Jajka w szynce



Jajka w szynce

300g pieczarek, startych na tarce lub drobniutko posiekanych
4 lyzki drobno posiekanej cebuli
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
2 lyzki kwasnej smietany
lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki

12 plasterkow szynki
12 jajek

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Wglebienia muffinkowe lekko wysmarowac maslem i kazdy wylozyc plasterkiem szynki, tak aby utworzyc kubeczek, szynka powinna rowniez lekko wystawac poza brzeg wglebienia.
Pieczarki i cebule podsmazyc na masle, az beda miekkie i caly plyn wyparuje, okolo 10 minut. Zdjac z palnika i dodac kwasna smietane i posiekana pietruszke, doprawic do smaku sola i pieprzem. Rownomiernie rozdzielic mase pieczarkowa pomiedzy szynkowe kubeczki, na gore wbic po jednym jajku i piec az bialko bedzie sciete, okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, lekko oproszyc sola i pieprzem i ostroznie wyjac z foremek. Mozna posypac dodatkowo szczypiorkiem.
Autorką przepisu jest Bajaderka.

Drożdżowe sakiewki.


Przepis podała Joanna na forum cincin.

Ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
100 g ciepłego mleka
25 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Wykonanie:
Z powyższych składników przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, rozwałkować z nich okrągłe placuszki, włożyć do nasmarowanych masłem foremek do muffinek, nałożyć do nich farsz, uformować sakiewki, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -190 stopni.

Do sakiewek nadaje się dowolny farsz - ryżowy, mięsny, grzybowy itp

Bułeczki maślane


Przepis pochodzi od Bajaderki a bułeczki są prawdziwie maślane,rozpływające sie w ustach.

Zwykle pszenne buleczki z maslana nuta

1 szklanka cieplego mleka
2 lyzki masla
1 jajko
1 lyzka cukru
1/2 lyzeczki soli
3 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy (okolo 3-4 dag swiezych)

2 lyzki rozpuszczonego masla do smarowania rozwalkowanych placuszkow
1 jajko ubite z 2 lyzkami mleka lub smietanki, do smarowania buleczek
ziarna sezamu do posypania

Drozdze wsypac do cieplego mleka, zostawic na kilka minut, az zaczna tworzyc sie pecherzyki. Maslo rozpuscic i dodac razem z mlekie i drozdzami do pozostalych skladnikow w duzej misce. Wyrobic na miekkie, gladkie ciasto, przykryc miske i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine.
Ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na 8 rownych czesci i kazda rozwalkowac na jak najcienszy, duzy placek (dowolnego ksztaltu, nie zawsze sie uda uzyskac idealne kolko). Placuszki smarowac rozpuszczonym maslem i zwijac w cieniutkie ruloniki. Kazdy rulonik z kolei zwinac w ksztalcie slimaczka (koniec wcisnac pod spod utworzonej buleczki).
Slimaczki ukladac na wylozonej pergaminem blasze i zostawic do wyrosniecia na okolo 40-45 minut. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C, wyrosniete buleczki posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac sezamem. Piec okolo 12 minut, az beda jasno zlote. Pyszne jedzone same, rownie smaczne z dzemem lub serem.

Niby Ajerkoniak


Przepis na oszukany ajerkoniak na forum cin cin podała Beatka,postanowiłam go zrobić i tak jak myślałam wyszedł pyszny! Został jeszcze mały słoiczek wiec zapraszam :)

Szybki w produkcji i pychotkowaty w smaku

100 ml spirytusu
1 szklanka cukru
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Cukier, mleko i kawę zagotować, do gorącego ostrożnie wlewać spirytus. Zlać do butelek. Z tej porcji wychodzi 1/2 litra i trochę. To "trochę "zużywam zawsze na ciepło, co daje dziwnie przyjemny efekt...
Radzę spróbować.

Sernik


Tym razem zmodyfikowałam przepis Dorotki i zrobiłam sernik z rodzynkami zamiast orzechów i polałam go czekoladą zamiast sosu butterscotch.Wyszedł pyszny tylko fotka kiepska :)
Podaje oryginalny przepis.

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie
  • 50 g masła, roztopionego
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, ciastka wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego śmietankowego lub kremowego (u mnie: quark)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g drobnego cukru (caster sugar)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi), podpieczonych i posiekanych
Wszystkie składniki ubić mikserem, na końcu wmieszać mąkę i posiekane, podpieczone orzechy. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut.

Składniki na butterscotch:

  • 40 g ciemnego brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki

Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku, do gładkości (będzie szybko gęstniał), wyłożyć na upieczony już sernik.

Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub najlepiej całą noc.

Smacznego :)

Uwaga: sernik jest niski, jeśli macie większą tortownicę, składniki trzeba podwoić (i trochę dłużej piec, sernik powienien być ścięty na środku).

Ciasteczka świąteczne



Z wielkim opóźnieniem wstawiam moje słodkości świąteczne i te już po świętach robione.
Smacznego :)
Ciasteczka maslane

Bardzo wdzieczne ciasto do wykrawania - w smaku prawdziwie maslane

170g miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Maslo rozetrzec z cukrem az masa bedzie puszysta i jasna, dodac po jednym jajka i wanilie.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy maslanej i dobrze ale delikatnie wymieszac. Jezeli masa wydaje sie byc bardzo miekka mozna dosypac troche maki, ale bardzo stopniowo i ostroznie, zeby nie dodac za duzo bo ciasteczka beda twarde.

Rozgrzac piekarnik do 180C.
Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda splaszczyc formujac dysk, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 1 godzine. Kazdy dysk rozwalkowac na grubosc 4-5mm i wycinac dowolne ksztalty.
Piec 8-12 minut az brzegi zaczna sie rumienic, wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.
Przepis podała Bajaderka z forum cincin.

Babka twarogowa


Przepis podała Krystyna.


Składniki:

* 200 g mąki tortowej,
* 100 g mąki ziemniaczanej,
* 150 g cukru (taki drobny, do wypieków),
* 4 jajka,
* 100 g margaryny lub masła ( ja miałam "Kasię"),
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 - 2 łyżki soku z cytryny
* 250 g twarogu (użyłam taki z kostki)

* rodzynki, żurawiny, morele suszone - wg gustu, ok. 100 g,
* masło do smarowania foremki,
* cukier puder do posypania formy i dekoracji,

Wykonanie:

Babkową foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem pudrem.

Margarynę lub masło rozpuścić i ochłodzić. Do miski przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, ochłodzony tłuszcz i jajka (wcześniej roztrzepałam je trochę w miseczce). Wszystko razem zmiksować, aby powstała jednolita masa. Nie trwa to długo. U mnie ok. 3 - 5 minut. Odstawić mikser, bo nie będzie już potrzebny. Twaróg należy przetrzeć przez sito i dodać do utartej masy. Wymieszać całość łyżką. Dodać sok z cytryny i ulubione dodatki ( u mnie żurawina suszona). Zamieszać i wyłożyć do formy. Ciasto jest dosyć gęste.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni (grzanie góra - dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 165 - 170 stopni i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Należy zrobić próbę patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Po wyłączeniu piekarnika, odstawić foremkę na kilka minut, na kratkę, do przestudzenia. Teraz już możemy wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

środa, 8 kwietnia 2009

Kokosanki


Postanowiłam zrobić coś szybkiego i słodkiego,padło na kokosanki z przepisu Dorotuś.

Składniki na 14 dużych kokosanek:

  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do lodów).

sobota, 4 kwietnia 2009

Mini chlebki z czekoladą na łonie natury :)


Prepis zanlazlam na stroniemojej ulubionej Dorotuś :)

Składniki na 6 mini-bochenków:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 jajka
    , roztrzepane
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji: cukier puder lub kakao.

Do miski przesiać mąkę, wmieszać sól, cukier i drożdże, następnie masło i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajka i letnie mleko. Wyrabiać przez minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej w miarę potrzeby).

Ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną mąką. Podzielić na 6 części, czekoladę również podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt 7 x 10 cm, na środek nałożyć czekoladę, zawinąć, uformować mały bochenek.

Formy (10 x 5,5 x 3,5 cm) natłuścić masłem i posypać kaszą manną. W każdej umieścić gotowe ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut do godziny.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Przed podaniem udekorować pudrem lub kakao.

czwartek, 2 kwietnia 2009

świnki i ptaszki





Wczoraj miałam wenę twórcza i postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki świnki z przepisu Dorotuś,oraz ptaszki które widziałam na forum cincin.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1 jajko
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto maślane:

Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp.,(pamiętajac by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku).

Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Z przepisu wychodzi około 15 bułeczek (zależy od wielkości).

Ja oczy i noski zrobiłam z rodzynek pokrojonych na malusie kawałki.

Bułeczki są przepyszne dziękuje Dorotko!



środa, 1 kwietnia 2009

Kwiatek


Piekąc torcik piłkę zostało mi trochę ciasta biszkoptowego,które postanowiłam wykorzystać.Myślałam,kombinowałam i wyszło takie coś czyli kwiatek.
Biszkopt wysmarowałam konfitura jagodowa i dodałam serek mascarpone z mlekiem skondensowanym.Wyszło całkiem fajne ciacho i podobno dobre bo ja go niestety nie jadłam :)

Piłka dla Kacperka :)


Kilka dni temu mój syn Patryk był na imieninach u kolegi,który trenuje namiętnie piłkę nożna,postanowiłam zrobić małemu zawodnikowi odpowiedni tort-Piłkę

Upiekłam biszkopt wedlug przepisu Dorotki

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyżeczka)
szczypta soli
łyżeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytrynę dokładnie oczyścić)

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Mąkę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać skórkę z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Następnie od spodu nacięłam biszkopt i wyjęłam środek wszystko wysmarowałam bita śmietaną i przełożyłam bananami przykryłam biszkoptem ze środka i kolejna warstwa śmietany i bananów. Mam nadzieje,ze torcik smakował :)