Prepis zanlazlam na stroniemojej ulubionej Dorotuś :)
Składniki na 6 mini-bochenków:
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 jajka, roztrzepane
- 3 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji: cukier puder lub kakao.
Do miski przesiać mąkę, wmieszać sól, cukier i drożdże, następnie masło i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajka i letnie mleko. Wyrabiać przez minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej w miarę potrzeby).
Ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną mąką. Podzielić na 6 części, czekoladę również podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt 7 x 10 cm, na środek nałożyć czekoladę, zawinąć, uformować mały bochenek.
Formy (10 x 5,5 x 3,5 cm) natłuścić masłem i posypać kaszą manną. W każdej umieścić gotowe ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut do godziny.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Przed podaniem udekorować pudrem lub kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz