sobota, 4 kwietnia 2009

Mini chlebki z czekoladą na łonie natury :)


Prepis zanlazlam na stroniemojej ulubionej Dorotuś :)

Składniki na 6 mini-bochenków:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 jajka
    , roztrzepane
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji: cukier puder lub kakao.

Do miski przesiać mąkę, wmieszać sól, cukier i drożdże, następnie masło i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać roztrzepane jajka i letnie mleko. Wyrabiać przez minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto położyć w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej w miarę potrzeby).

Ciasto wyłożyć na powierzchnię oprószoną mąką. Podzielić na 6 części, czekoladę również podzielić na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt 7 x 10 cm, na środek nałożyć czekoladę, zawinąć, uformować mały bochenek.

Formy (10 x 5,5 x 3,5 cm) natłuścić masłem i posypać kaszą manną. W każdej umieścić gotowe ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut do godziny.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i rumiane. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Przed podaniem udekorować pudrem lub kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz