środa, 22 kwietnia 2009

Ciasteczka świąteczne



Z wielkim opóźnieniem wstawiam moje słodkości świąteczne i te już po świętach robione.
Smacznego :)
Ciasteczka maslane

Bardzo wdzieczne ciasto do wykrawania - w smaku prawdziwie maslane

170g miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 2/3 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Maslo rozetrzec z cukrem az masa bedzie puszysta i jasna, dodac po jednym jajka i wanilie.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia i sola, dodac do masy maslanej i dobrze ale delikatnie wymieszac. Jezeli masa wydaje sie byc bardzo miekka mozna dosypac troche maki, ale bardzo stopniowo i ostroznie, zeby nie dodac za duzo bo ciasteczka beda twarde.

Rozgrzac piekarnik do 180C.
Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda splaszczyc formujac dysk, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 1 godzine. Kazdy dysk rozwalkowac na grubosc 4-5mm i wycinac dowolne ksztalty.
Piec 8-12 minut az brzegi zaczna sie rumienic, wystudzic na drucianej siateczce. Ciasteczka mozna polukrowac dowolnym lukrem.
Przepis podała Bajaderka z forum cincin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz