Tym razem zmodyfikowałam przepis Dorotki i zrobiłam sernik z rodzynkami zamiast orzechów i polałam go czekoladą zamiast sosu butterscotch.Wyszedł pyszny tylko fotka kiepska :)
Podaje oryginalny przepis.
Składniki na spód:
- 150 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie
- 50 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 500 g sera twarogowego śmietankowego lub kremowego (u mnie: quark)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g drobnego cukru (caster sugar)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi), podpieczonych i posiekanych
Składniki na butterscotch:
- 40 g ciemnego brązowego cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku, do gładkości (będzie szybko gęstniał), wyłożyć na upieczony już sernik.
Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub najlepiej całą noc.
Smacznego :)
Uwaga: sernik jest niski, jeśli macie większą tortownicę, składniki trzeba podwoić (i trochę dłużej piec, sernik powienien być ścięty na środku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz