środa, 22 kwietnia 2009

Drożdżowe sakiewki.


Przepis podała Joanna na forum cincin.

Ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
100 g ciepłego mleka
25 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Wykonanie:
Z powyższych składników przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, rozwałkować z nich okrągłe placuszki, włożyć do nasmarowanych masłem foremek do muffinek, nałożyć do nich farsz, uformować sakiewki, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -190 stopni.

Do sakiewek nadaje się dowolny farsz - ryżowy, mięsny, grzybowy itp

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz