środa, 22 kwietnia 2009

Jajka w szynce



Jajka w szynce

300g pieczarek, startych na tarce lub drobniutko posiekanych
4 lyzki drobno posiekanej cebuli
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
2 lyzki kwasnej smietany
lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki

12 plasterkow szynki
12 jajek

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 200 st.C. Wglebienia muffinkowe lekko wysmarowac maslem i kazdy wylozyc plasterkiem szynki, tak aby utworzyc kubeczek, szynka powinna rowniez lekko wystawac poza brzeg wglebienia.
Pieczarki i cebule podsmazyc na masle, az beda miekkie i caly plyn wyparuje, okolo 10 minut. Zdjac z palnika i dodac kwasna smietane i posiekana pietruszke, doprawic do smaku sola i pieprzem. Rownomiernie rozdzielic mase pieczarkowa pomiedzy szynkowe kubeczki, na gore wbic po jednym jajku i piec az bialko bedzie sciete, okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, lekko oproszyc sola i pieprzem i ostroznie wyjac z foremek. Mozna posypac dodatkowo szczypiorkiem.
Autorką przepisu jest Bajaderka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz