środa, 25 marca 2009

Piróg z kapustą kiszoną i boczkiem.



Na forum cincin Krystyna wstawiła przepis na super piróg,nie zastanawiając sie długo postanowiłam go zrobić. Okazał sie pyszny i łatwiutki w przygotowaniu.

Ciasto:

* 2 szklanki (250ml) mąki ( ja użyłam 1 szklankę maki pełnoziarnistej i 1 typu 650)
* 2 jajka
* 35 g drożdży świeżych,
* 1 łyżka cukru,
* 160 ml mleka
* 100 g masła,
* 3/4 łyżeczki soli

Farsz można dać według uznania,ja zrobiłam z boczkiem wędzonym który dodałam do gotującej sie kapusty.

Pavlova


Miałam ochotę na coś słodkiego a ponieważ postanowiłam troszkę ograniczyć słodkie zrobiłam sobie tą pyszną beze żeby na długo zapamiętać smak słodyczy :)
Przepis znalazlam na moim ulubionym forum cincin

PAVLOVA

6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru,
łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego vinegraite ,
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca
180st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)
Dekorować owocami sezonowymi.

sobota, 21 marca 2009

Ciasto Bananowe na Weekend Hawajski



Na weekend Hawajski zorganizowany przez Monsai postanowiłam przygotować Ciasto Bananowe podane przez Lapin .Okazało sie to strzałem w dziesiątkę,ciasto wyszło delikatne,aromatyczne i mocno babanowe! Pychotka!Polecam serdecznie.


Składniki:

2 jaja
2 banany
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
bakalie

Żółtka utrzeć z cukrem i bananami, dodać oliwę i suche składniki. Na koniec dodać pianę z ubitych białek, wymieszać. Piec około 90minut w temp.160 stopni.

czwartek, 19 marca 2009

Hawajski Weekend 20-22 marca 2009

Postanowiłam wziąć udział w zabawie i przygotować Bananowe Ciasto Hawajskie,które na forum cincin podała lapin. Efekty mojej pracy już wkrótce. :)

środa, 18 marca 2009

Torcik imieninowy dla mojego synka Patryka


Wczoraj tj.17.03.2009r Patryk obchodził sowje imieniny,upatrzył sobie tort z jamniczkami,który wspólnie znalezliśmy w necie.



5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
pół opakowania cukru waniliowego
pół budyniu śmietankowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki startej skórki z cytryny


1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przepis na biszkopt pochodzi z forum cincin a jego autorka jest Dorotaxx.

Krem:

250g serka mascarpone
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
wiśnie z kompotu

Serek zmiksować,dodać mleczko i ubić na sztywno.
Na kremie układać wisnie.

a oto efekt mojej pracy :)

Dekoruj z sercem


Fotka zbiorowa,trzecia od prawej to ja,widać tylko głowę :)

Dekoruj z sercem,Wiosna podstawy stylu angielskiego.


Ten torcik zrobiłam na szkoleniu w Warszawie w Akademii Tortowni.
Odbył się tam kurs prowadzony przez Agnieszkę Klimczak,było naprawdę super!

Kapelusik i Prezent.



takie tam torciki bez okazji :)

Świński tort :)


Tym torcikiem zainspirowały mnie dziewczyny z forum cincin.
podaje przepis,który zamieściła Sylwia 18
Świński Tort

w roli tortu: angielskie ciasto czekoladowe

40 dag gorzkiej czekolady
4 jajka
15 dag cukru
6 lyzek smietany 18%
2 lyzki maki pszennej
1/4 lyzeczki soli

smietane podgrzac i rozpuscic w niej czekolade.
zoltka utrzec z cukrem, a nastepnie polaczyc z czekolada.
wsypac make, zmiksowac dodajac sol.
bialka ubic, nastepnie delikatnie polaczyc z masa czekoladowa.
wlac do malej tortownicy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.
piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut.

dekoracja:

błoto: 200 g mlecznej czekolady + 10 lyzeczek jogurtu naturalnego
ziemia: pokruszone ciastka kakaowe
swinki: rozowy lukier plastyczny

Moje modyfikacje,tort przełożyłam kremem z serka mascarpone i mleka skondensowanego.
PYCHOTKA :)

Babka Majonezowa


Nudziło mi się i postanowiłam upiec inną babkę,obłożyłam ją lukrem plastycznym i zobiłam ozoby.
Przepis na babkę podała Alka z forum cincin.
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju),
2 łyżeczki (płaski) proszku do pieczenia.

Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylać do natłuszczonej foremki keksowej i piec 50 min w 175 st. C.

Tort dla Kazimierza :)


Upiekłam dwa biszkopty
Z jednego wycięłam kufel piwa i obłożyłam go żółtym lukrem plastycznym.
Drugi biszkopt przełożyłam kremem czekoladowym i wiśniami.

Torcik urodzinowy dla teściowej :)

Torcik dla babci

Upiekłam biszkopt z przepisu Dorotyxx
Tort przełożyłam kremem czekoladowym i konfiturą jagodową

przepis na krem-mus czekoladowy podała Simona z forum cincin.
300 g czekolady gorzkiej rozpuscic w duzym (bo sie pozniej dolewa smietane) rondlu na parze. Dodać pol litra smietany (35%) i mieszac nad para jeszcze przez chwile tak aby utworzyla sie jednolita masa.

Zostawic na noc w lodowce.

Drugi dzien ubic tak jak zwykla smietane do ubijania.

Tort imieninowy dla mojej mamy Krystyny


Piekłam tort na imieniny dla mojej mamy,wyszedł pyszny dzięki kremowi z pijanymi śliwkami. :)
Upiec biszkopty.

Masa nutellowo-śliwkowa:

500 g suszonych , miękkich śliwek kalifornijskicj
250 ml wódki

Dzień wcześniej, przed zamiarem zrobienia ciasta, śliwki należy pokroic na małe kawałeczki i zalac 200 ml wódki. Trzymac w szczelnie zamkniętym naczyniu, co jakiś czas potrząsając nim.

250 g masła
230 g nutelli (o takiej gramaturze kupiłam słoiczek)

Utrzec masło i wciąż ucierając dodawac stopniowo nutelle. Śliwki przełożyc na sitko aby odsączyc z nadmiaru alkoholu ( z moich nic się nie odsączyło, wypiły wszystko). Dodac śliwki do masy nutellowej i wymieszac.
Z pozostałej ilości wódki, wymieszanej z wodą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, nasączyc biszkopt.
Na biszkopt wyłożyc masę nutellowo-śliwkową.

Przepis pochodzi od Krystyny9 z forum cincin.
Dodatkowo dałam jeszcze na masę śliwkową bitą śmietanę. :)